Mindfulness och utbildning

fullsizeoutput_150

Vad har mindfulness med företagsutbildning att göra? Sambandet mellan mindfulness och utbildning bygger på våra hjärnor och sinnestillstånd.

När har vi lättast att lära oss något nytt? Är det när vi precis har upptäckt att vi fått en p-bot eller att någon har krockat vår bil, när vi har stannat uppe med sjukt barn hela natten, eller är det när vi är utvilade och stressfria?

Vår sinnesstämning har direkt inverkan på vår arbetsprestation (Harvard Business Review). Vanliga utmaningar inom utbildningsindustrin är att stimulera motivationen och öka elevernas behållning av utbildningen. Om vi kan hitta ett sätt att förbättra deras sinnesstämning inför en utbildning kommer det i teorin att hjälpa dem komma ihåg mer av vad de lär sig. Mindfulness är en metod som kan hjälpa elever hantera tankar och sinnestillstånd mer effektivt.

Merriam-Webster-ordlistan definierar mindfulness som “the practice of maintaining a nonjudgmental state of heightened or complete awareness of one’s thoughts, emotions, or experiences on a moment-to-moment basis”. Men hur etablerar vi en icke-dömande inställning gentemot våra tankar? Vi måste öva eller utbilda oss, precis som vi alltid behöver göra.

Det finns några olika sätt att integrera mindfulness i utbildningar, särskilt i fall där eleverna sannolikt är negativa till den förändring som ligger till grund för utbildningen. Här följer tre förslag:

 1. Gå igenom olika mindfulnessövningar och försök hitta kreativa sätt att integrera dem i delar av utbildningen. Länkarna nedan ger exempel på mindfulnessövningar:
  – PocketMindfulness
  – LeftBrainBuddha
 2. Hitta och integrera ett mindfulnessprogram i jobbkulturen. Det här har till exempel Google testat:
  – Forbes : How to kill a thought in a good way
  – New York Times: Ok Google, Take a deep breath
  – Forbes: Guide to Mindfulness at work
 3. Uppmuntra företaget att lägga in guidade övningar om 3-15 minuter i början av en utbildning, i ett nyhetsbrev eller andra utskick. UCLA har provat den här metoden:
  – UCLA

Mindfulness kanske inte är lösningen på alla företagsproblem, men att introducera det på en arbetsplats kan ändå bidra till mycket gott. Det kan reducera stress, skapa en mer harmonisk arbetsmiljö, och hjälpa medarbetarna att bättre hantera olika situationer. Vem skulle inte uppskatta det?

21 maj, 2019

Ny medarbetare

Vi välkomnar Henrik Ax i rollen som ny projektledare hos Team Contento.

Vi är stolta över vårt utökade samarbete med SFM (Svenska Försäkringsförmedlares Förening). Tillsammans utvecklar vi nu flera omfattande utbildningspaket inom både liv- och sakförsäkring.

Nu erbjuder vi ett komplement till vår e-utbildning Bolånelicensen, som är baserad på SwedSecs kunskapkrav för bolånehandläggare.

ÅKU 2019 är effektivt disponerad och ger ett maximalt lärande på begränsad tid.

Så här i årets slutskede har vi tagit fram statistik för våra utbildningar. Det var inga dåliga siffror vi hittade!

Läs mer...

15 november, 2018

Ny hemsida lanseras snart …

Vårt team arbetar nu med att uppdatera Contentos varumärkesprofil för att visuellt representera var vi är idag som digitalt företag. Det här är vad du har att se fram emot.

Helt kort om vad vi pysslar med just nu.

I januari 2019 fusioneras Contento Wassum Academy och Learnify AB.