Mindfulness och utbildning

fullsizeoutput_150

Vad har mindfulness med företagsutbildning att göra? Sambandet mellan mindfulness och utbildning bygger på våra hjärnor och sinnestillstånd.

När har vi lättast att lära oss något nytt? Är det när vi precis har upptäckt att vi fått en p-bot eller att någon har krockat vår bil, när vi har stannat uppe med sjukt barn hela natten, eller är det när vi är utvilade och stressfria?

Vår sinnesstämning har direkt inverkan på vår arbetsprestation (Harvard Business Review). Vanliga utmaningar inom utbildningsindustrin är att stimulera motivationen och öka elevernas behållning av utbildningen. Om vi kan hitta ett sätt att förbättra deras sinnesstämning inför en utbildning kommer det i teorin att hjälpa dem komma ihåg mer av vad de lär sig. Mindfulness är en metod som kan hjälpa elever hantera tankar och sinnestillstånd mer effektivt.

Merriam-Webster-ordlistan definierar mindfulness som “the practice of maintaining a nonjudgmental state of heightened or complete awareness of one’s thoughts, emotions, or experiences on a moment-to-moment basis”. Men hur etablerar vi en icke-dömande inställning gentemot våra tankar? Vi måste öva eller utbilda oss, precis som vi alltid behöver göra.

Det finns några olika sätt att integrera mindfulness i utbildningar, särskilt i fall där eleverna sannolikt är negativa till den förändring som ligger till grund för utbildningen. Här följer tre förslag:

 1. Gå igenom olika mindfulnessövningar och försök hitta kreativa sätt att integrera dem i delar av utbildningen. Länkarna nedan ger exempel på mindfulnessövningar:
  – PocketMindfulness
  – LeftBrainBuddha
 2. Hitta och integrera ett mindfulnessprogram i jobbkulturen. Det här har till exempel Google testat:
  – Forbes : How to kill a thought in a good way
  – New York Times: Ok Google, Take a deep breath
  – Forbes: Guide to Mindfulness at work
 3. Uppmuntra företaget att lägga in guidade övningar om 3-15 minuter i början av en utbildning, i ett nyhetsbrev eller andra utskick. UCLA har provat den här metoden:
  – UCLA

Mindfulness kanske inte är lösningen på alla företagsproblem, men att introducera det på en arbetsplats kan ändå bidra till mycket gott. Det kan reducera stress, skapa en mer harmonisk arbetsmiljö, och hjälpa medarbetarna att bättre hantera olika situationer. Vem skulle inte uppskatta det?

Så här i årets slutskede har vi tagit fram statistik för våra utbildningar. Det var inga dåliga siffror vi hittade!

Läs mer...

15 november, 2018

Ny hemsida lanseras snart …

Vårt team arbetar nu med att uppdatera Contentos varumärkesprofil för att visuellt representera var vi är idag som digitalt företag. Det här är vad du har att se fram emot.

Helt kort om vad vi pysslar med just nu.

I januari 2019 fusioneras Contento Wassum Academy och Learnify AB.

Är du nyfiken, framåt och tycker om att arbeta långsiktigt och proaktivt? Då kan du vara den vi söker!

I oktober lanserar vi en uppdaterad version av vår SwedSec-utbildning!

2 oktober, 2018

MiFID 2, punkt 8

I Finansinspektionens föreskrifter om värdepappersrörelse finns det numera krav på att vissa medarbetare ska ha kunskap om institutets interna riktlinjer, rutiner och system.

2 oktober, 2018

Ett förstärkt team

Vårt Team Finans växer och består nu av elva entusiastiska medarbetare med spetskompetens inom så vitt skilda områden som försäljning, design, utveckling, manus, projekt- och produktionsledning.